قطعا همه ما با کولر آبی برخورد داشته ایم اما آیا تا به حال به بررسی نحوه کارکرد و قطعات و مکانیزم کولر آبی فکر کرده اید؟ در ادامه با ما باشید تا یک بار برای همیشه اطلاعات جامع از کولر آبی را کسب کنید
کولر آبی نوعی کولر است که با تبخیر آب، هوا را خنک میکند.
کولرهای آبی گرمای موجود در هوا را جذب می کنند و از آن برای تبخیر آب اسفاده میکنند و به این شکل هوای خنک را برای ما تولید میکنند
در ادامه خواهیم خواند
- تاریخچه کولر آبی
- آشنایی با اجزای کولر آبی و قطعات آن
- کولر آبی برای کجاها کاربرد دارد؟
- مزایای کولر آبی
نحوه کار کولر آبی : طرز کار کولرآبی چگونه است؟
- مرحله اول : آب توسط الکتروپمپ از تشتک به ناودان های در بالای پوشال ها هدایت می شود و سپس بر روی پوشال ها می ریزد و آنها را خیس نگه می دارد.
- مرحله دوم : الکتروفن هوا را از روی پوشال های مرطوب به طرف کانال یا داخل سالن هدایت می کند. عبور هوا از روی پوشال های مرطوب موجب تبخیر آب پوشال ها می شود و آب برای تبخیر شدن، گرمای هوا را جذب میکند و در نتیجه موجب خنک شدن هوا می شود.
- مرحله سوم : هوای خنک با رطوبت حدود ۹۰ درصد وارد سالن می گردد.
کولر آبی در نقاطی که دارای آب و هوای خشک است با بازده خوب کار می کند، اما در نقاط مرطوب و کنار دریا کارایی ندارد.
تاریخچه کولر آبی {داستان کولر آبی از کجا شروع شد}
قدیمیترین نمونهٔ کولر آبی در جهان، که همان بادگیر است در حدود هزاران سال پیش در ایران اختراع شد.کارکرد بادگیرها به این ترتیب میباشد که هوای جاری بیرون از خانه را به داخل خود میکشد و با تشتهای آبی که درونش تعبیه شده، هوا را خنک و سبک کرده و به داخل خانه هدایت میکند.
انواع کولر آبی
کولر آبی بهصورت عمده به سه دسته تقسیم میشود:
- کولر آبی ثابت
- کولر آبی پرتابل
- کولر آبی رومیزی
کولرهای آبی ثابت
کولر آبی ثابت از نظر نحوه خنک کردن هوا به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- کولر آبی پوشالی
- کولر آبی سلولوزی
کولر آبی پوشالی: همان کولر هایی که همواره دیده ایم ، این کولرها هر سال به تعویض پوشال نیاز دارد و اگر پوشال آنها عوض نشود بوی بدی میگیرند
کولر آبی سلولزی: یک نوع کولر آبی بدون پوشال است که دیگر نیازی به تعویض سالیانه پوشال ندارد.
کولر سلولزی نوع خاصی پد سلولوزی دارد که هم قدرت خنک کنندگی بالاتری دارند و هم نیاز به تعویض ندارند و همچنین کمتر احتمال ایجاد حساسیت را دارند چون احتمال پخش شدن ذرات ریز در کولر پوشالی وجود دارد ولی در کولر سلولزی این مشکل را حل شده است.
کولر آبی پرتابل
کولر پرتابل یا کوچک بهترین گزینه برای اتاق های کوچک می باشد. به این نوع کولر ها کولر قابل حمل نیز گفته میشود و برای فضاهای 20 تا 30 متر نیز مناسب می بانشد.
کولر آبی رومیزی
کولر آبی Mini یا رومیزی بسیار کوچک هستند و برای فضاهای خیلی کوچک به کار میروند. بعضی از انواع این کولر بهوسیله آداپتور، USB و باتری کار میکنند.
خرید بهترین مارک کولر آبی
برای انتخاب کولر آبی پنج برند خیلی خوب در بازار وجود دارند:
• کولر آبی برفاب
• کولر آبی ارج
• کولر آبی آبسال
• کولر آبی انرژی
• کولر آبی سپهر الکتریک
سراغ هر کدام از این برندها که بروید، میتوانید مطمئن باشید کولر آبی ایرانی شما کیفیتی بسیار خوب دارد و دوام بالا.
اجزای کولر آبی : بخش ها و قطعات مختلف کولر آبی را بشناسیم
معمولا ساختمان هر کولر آبی بصورت کلی به دو بخش مکانیکی و الکتریکی تقسیم می گردد
بخش مکانیکی کولر آبی متشکل از بدنه، ناودان ها ،فن، شناور کولر آبی، کانال های داخلی و خارجی، یاتاقان، پولی کولر آبی و تسمه پروانه، سه راهی آب می باشد.
کولر آبی
بخش الکتریکی کولر آبی متشکل از پمپ آب، الکتروموتور دو دور فن، جعبه اتصال یا ترمینال، خازن راه انداز، خازن اصلاح ضریب قدرت، کابل 4 رشته و همچنین کلید مخصوص می باشد.
کانال خروجی کولر: این کانال بین دریچه هوا و برزنت قرار داشته و هرچقدر بتوان از برخورد نور آفتاب با این قسمت جلوگیری نمود، سرمای به وجود آمده، تلفات کمتری داشته و راندمان خنککنندگی کولر آبی افزایش خواهد یافت. -کانال داخلی: این کانال داخل کولر قرار دارد و پروانه در مقابل آن میباشد.
بدنه کولر -پارچه برزنتی:جهت جلوگیری از انتقال لرزشهای کولر وه کانال خارجی الزاماً باید از برزنت استفاده شود. بدهی است این پاچه باید کاملاً سالم باشد.
ناودانها: بر روی هر یک از درپوشهای کولر مسیری جهت ورود و توزیع اب وجود دارد که به ناودانی معروف است. -آب پخش کن (سه راه آب)-پولی بزرگ و پولی کوچک: توسط دو پولی و تسمه رابط بین آنها نیروی مکانیکی به وجود آمده در الکتروموتور به محور فن منتقل میشود. هم راستا بودن دو پولی بسیار فوقالعاده با اهمیت است.
شناور (فلوتر): با استفاده از شناور میزان آب داخل مخزن کولر همواره ثابت است. اجزاء الکتریکی کولر آبی -کابل رابط چهارسیم: جهت انتقال برق از کلید به کولر.
فیوز:جهت حفاظت الکتریکی کولر در برابر خطراتی چون اضافه بار.
جعبه ترمینال: جهت ایجاد اتصالات مطمئن و عایق از بدنه کولر. -کلید مخصوص کولر:جهت راهاندازی و کنترل موتور دو دور و واتر پمپ.
الکترو موتور دو سرعته: جهت به چرخش درآوردن فن در کولر آبی؛ که شامل قسمتهای زیر میباشد:
خازن راهانداز/خازن اصلاح ضریب قدرت/کلید گریز از مرکز/سیم پیچ راهانداز/سیم پیچ دور کند/ سیم پیچ دور تند.
پمپ آب کولر: به کمک واتر پمپ، آب از مخزن به سه راه آب منتقل و از آنجا به ناودانها هدایت میشود.
ظرفیت کولر آبی
کولرهای آبی را در اندازههای مختلف تا ظرفیت ۱۳۰۰۰ میسازند و آنها را بر اساس ظرفیت میشناسند عبارت کولر ۴۵۰۰ به معنی این است که ظرفیت هوادهی کولر ۴۵۰۰ فوت مکعب در دقیقهاست.
مزایای کولر آبی چیست؟
مزایای کولر آبی
به طور کلی خنک سازی تبخیری از طریق کولر های آبی روشی رایج و بهینه برای ایجاد هوای خنک در محیط (به شرط اینکه میزان رطوبت نسبی هوا کمتر از 40 درصد باشد)، می باشد.
معمولا استفاده از کولرهای آبی در شهرهایی با هوای گرم و خشک توصیه می گردد. در این روش کولر آبی با ایجاد رطوبت در محیط، علاوه بر تأمین هوای خنک مورد نیاز، مانع از خشکی هوا، ترک خوردن وسایل چوبی و ایجاد الکتریسیته ساکن در این مناطق گردیده و علاوه بر خنک کردن به لطافت هوای محیط نیز کمک می نماید.
بنابراین به طورکلی می توان گفت از کولرهای گازی برای مناطق گرم و مرطوب و از کولرهای آبی برای مناطق خشک و معتدل استفاده می شود.
اصلی ترین دلایل استفاده از کولرهای آبی به شرح زیر می باشند:
- قیمت مناسب تر
- مصرف برق پایین تر
- نصب و راه اندازی آسان تر
- هزینه جزئی بهره برداری و تعمیرات احتمالی
در فضاهای سر بسته به علت عدم تبادل هوای داخل آپارتمان با فضای بیرون و از طرفی آلودهبودن هوای شهرهای بزرگ که باعث شدهاست اکثر پنجرهها بسته باشد، امکان ورود هوای تازه به داخل آپارتمان محدود است.
در اکثر جداول مهندسی مربوط به طراحی تهویه مطبوع و مراجع معتبر درصدی از هوادهی باید از هوای تازه تمیز تأمین شود. متأسفانه امروزه برای سیستمهای داکت اسپلیت، اسپلیت، چیلر و امثال آنها درصد تأمین هوای تازه صفر است. به عبارت دیگر در طراحی کانالها و سیستم تهویه مطبوع هوادهی از ۱۰۰ درصد هوای برگشتی فضای داخلی استفاده میشود که خلاف استانداردهای روز دنیاست. اما در سیستمهای تهویه مطبوع که سیستم سرمایشی آنها از نوع تبخیری است الزاماً هوادهی از طریق هوای تازه انجام میشود ضمن اینکه تا حدودی گرد و غبار هوا در بدو ورود شسته و حذف میشود. به عنوان مثال در سیستم ایرواشر تا ۹۸٪ آلایندههای موجود در هوا شسته و فیلتر میشود.
در سیستمهای تبخیری مانند کولر آبی و ایرواشرها به علت ماهیت استفاده از ۱۰۰٪ هوای تازه در فرایند سرمایش آدیاباتیک هوای تازه تصفیهشده همیشه وارد فضای داخل آپارتمان میشود.
لازم به توضیح است بالاترین سطح تصفیه هوا شستن هواست که در این فرایند کل آلودگی و ذرات معلق از هوا شسته میشود و هوای ۱۰۰٪ پاک و پاکیزه وارد فضای داخل آپارتمان یا فضای مسکونی میشود.
کانال کشی کولر آبی و اهمیت آن
اهمیت کانال کشی صحیح در کولرهای آبی
- مقدار هوادهي و خنكي ايجادشده توسط کولر آبی مستقیما به رعايت اصول مهندسي كانال كشي كولر بستگی دارد، همچنين توجه به توضيحات ارائه شده در بخش راهنمای خرید هر يك از انواع كولرهای آبی راهگشا مي باشد.
- لازم است کانال کشي کولرآبی براساس نقشه محاسباتي مهندسين تاسيسات و برمبناي جداول داكتيلاتور واستانداردهاي كانال كشی (ازنظرابعاد کانال، حجم هوای عبوری، انشعاب گیری وقوس کانال) انجام پذيرد، در صورت تمایل و کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه می توانید به نکات مهم انتخاب در بخش کانال و دریچه های هوای سایت دماتجهیز مراجعه فرمایید.
- به منظور افزایش بازده خنک کنندگی کولرهای آبی، اکیدا توصیه می شود از قرار گرفتن کولر آبی و کانال مربوطه در معرض تابش مستقیم نور آفتاب جلوگیری گردد، بنابراین با تعبیه سایبان بر روی کولر آبی و عایق کاری کانال کولر از انتقال گرمای تابش آفتاب به مجموعه کولر و کانال جلوگیری فرمایید. (طبق مقررات ملی ساختمان در صورتیکه طول مسیر کانال کولر در معرض تابش آفتاب بیش از 2 متر باشد ، عایق کردن کانال کولر الزامی است.)
- تأکید مجدد : رعایت ابعاد کانال کولر بر اساس جداول و محاسبات مهندسی و داکتیلاتور انجام گیرد.